luni, 27 aprilie 2009

Dintre micile minuni - The Noticer

Dragilor,

iata ca - intre micile mari minuni de zi cu zi - am mai primit si citit o carte de la Thomas Nelson. Mai jos este postata recenzia in limba engleza, conform cerintelor lor. Recenzia in limba romana urmeaza aici:



Uneori nu avem nevoie decat de o schimbare de perspectiva. O schimbare de perspectiva poate schimba un destin.

Andy ne prezinta o serie de personaje care trec prin momente dificile in viata lor. Cand nu intrevad nici o iesire, un personaj magic – Jones – ii ajuta sa gaseasca solutii pentru success. Jones este un personaj care apare numai atunci cand este nevoie de el; ii place sa fie discret, si dispare indata ce isi indeplineste misiunea. Ii cunoaste foarte bine pe oamenii pe care ii ajuta, fara sa fi interactionat direct cu ei inainte de a interveni sa ii ajute. Si asta din cauza ca este un Observator (Noticer); el observa oamenii – partile lor bune si partile pe care ei au oportunitatea de a le imbunatati.

Clasificarea lui Jones (sau mai degraba a lui Andy) cu privire la felurile in care oamenii iubesc mi-a atras atentia. Am observat si eu diferente in felul in care oamenii inteleg, si ofera, dragoste. Faptul de a sti daca partenerul tau este catelus sau pisica, sau pestisor auriu sau canar poate face diferenta intre o casnicie fericita si divort.

Desi consider ca aceasta carte este o buna baza pentru introspectie, felul in care e scrisa nu este stilul meu preferat. In plus fata de lectiile invatate, ma asteptam sa imi dea aripi, macar pentru o scurta perioada de timp. In schimb, am citit-o calm, ca pe un bun material informativ. De asemenea, personajul Jones imi pare putin prea SF, ceea ce m-a impiedicat sa empatizez cu personajele si realitatile lor.

Cea mai importanta lectie este PERSPECTIVA. Daca cineva mananca pe plaja, este un personaj amarat sau un tip norocos care se bucura de privelistea oceanului? Poate ca uneori suntem atat de acaparati de necazurile noastre, incat vedem numai jumatatea goala a paharului, si ratam oportunitatile care apar.

Sunt si alte lectii, dar am sa va las sa le descoperiti singuri. Va recomand sa cititi Ghidul Cititorului de la final, pentru ca este o foarte buna modalitate de a pune lucrurile in context.

The Noticer - Andy Andrews

Sometimes, all a person needs is a little perspective. A change in perspective can make for a change in destiny.



Andy introduces us to a series of characters going through rough time in their lives. When they could see no way out, a magical character – Jones – helps them see solutions for success. Jones is a character who only appears when needed; he likes to keep a low profile, and steps down as soon as his mission is accomplished. He knows his the people he helps very well, without having directly interacted with them before stepping in to help him. This is because Jones is a Noticer; he notices people – their good parts and the parts they have an opportunity to improve.

Jones’ (or rather Andy’s) classification of how people love particularly raised my interest. I did notice differences in the way people understand, and offer, love. Knowing whether your partner is a puppy, a cat, a fish or a canary can make the difference between happy marriage or divorce.

While I find the book to be a good basis for self-reflection, the way it is written is not my style of choice. More than the lessons I learned, I expected this book to grow me some wings, at least for a short period of time. Instead, I read it calmly, as a good informative material. Also, the Jones character seems to me a little bit too science-fiction, which prevented me from empathizing with the characters and their realities.

The most important lesson is that of PERSPECTIVE. If one is having lunch on the beach, is he a poor and wretched character, or some fortunate guy enjoying the ocean view? Maybe sometimes we get so caught up in the troubles we have, that we can only see the downside, and miss and opportunities we come across.

There are other lessons as well, but I shall let you discover them. I strongly recommend the Reader’s Guide at the end, as a great thing to.. PUT THINGS INTO PERSPECTIVE.

joi, 23 aprilie 2009

Marile miracole de zi cu zi

Trec zilele in fuga, una dupa cealalta. Asteptam vinerea, sa sune de iesire, cum zice Doamna Popescu.

In goana dupa ziua de maine, cel mai adesea uit sa observ ziua de azi, cea dupa care alergam ieri cu sufletul la gura.

Astept in fiecare zi sa se intample un miracol - sa castig la Loto chiar daca n'am mai jucat, sa apara brusc in viata mea o mare lumina sau o mare revelatie sau un mare si grandios succes. In asteptarea miracolului la Loto, nu mai vad miracolele care se deruleaza in fiecare zi in viata mea.



Azi am primit in dar o zi. Aseara am lucrat pana tarziu, incercand sa tin pasul cu zilele de maine pe care mi le doresc, si cu lucrurile pe care vreau sa le fac sa se intample. Nu mai razbeam sa le fac pe toate, caci saptamana nu mai avea decat o zi; mi-ar mai fi trebuit macar o zi, dar timpul nu se gaseste de cumparat. Cuiva acolo Sus i-a fost mila de mine, adormita cu laptopul langa pat si capul plin de vise. Si, in dimineata asta, am primit in dar inca o zi.



Miracolul zilei in plus pe care am primit-o ramane neobservat pentru toti ceilalti, pentru care in mod firesc saptamana mai are doua zile, si care nu stiu ca ieri mai avea una singura. Aproape ca as putea crede ca am gresit eu numaratoarea, si nu e nici un miracol. Dar adevarul adevarat este ca am o zi in plus.

Miracolul acesta mi-a deschis ochii la alte miracole din viata mea: familia mea, care ma iubeste, pe care o iubesc; cartile care imi vin gratuit sa le citesc si sa le impartasesc cu voi; si puterea care ne da curaj sa putem duce tot ce primim.



La multe miracole de zi cu zi!

joi, 16 aprilie 2009

Consumatorul - specie pe cale de aparitie?

In seara asta, citindu-l pe IM, am avut o revelatie. IM se defineste candid si relaxat ca un simplu (si mare) consumator (de SF).

"Sunt mare consumator de SF. In toate formele lui-literaturã, muzicã, picturã. Dacã se manifestã şi altfel, îl consum şi altfel.

Când zic “consumator”, înţeleg…consumator.

Nu critic, nu priceput, nu autor/scriitor/compozitor, ci chiar consumator.

Tot aşa cum sunt consumator de guvizi. Ceea ce nu înseamnã cã ştiu din ce se fac guvizii, sau cum trãiesc ei, sau ce apucãturi au ei, sau cã…aş fi eu însumi guvid, sau cã, dacã aş fi eu guvid, aş fi mai bun decât guvizii! Pur şi simplu, consumator."

Si atunci de unde revelatia? Pai din faptul ca eu n-am prea auzit de "consumatori" in Romania. Decat pe la Protectia Consumatorului, si acolo numai cu numele. Am auzit numai de masteranzi/doctoranzi sau de habarnisti. Romania imi pare impartita in extreme, ne lipsesc clasa de mijloc si moderatia.



Vreau sa ma alatur speciei lui IM si sa ma declar chiar de astazi ..consumatoare? .. Oricum, membra a speciei consumatorilor. Sunt mare consumatoare de dezvoltare personala (desi nu sunt nici coach, nici guru) si de implicare (desi nu sunt vreo figura revolutionara) si de alte lucruri. Asta nu inseamna ca stiu din ce se fac guvizii, sau din ce traiesc ei sau ce apucaturi au ei, sau ca as fi eu insami guvid.

Cei care se simt guvizi, pardon, consumatori, se pot manifesta in consecinta aici sau la IM.

joi, 9 aprilie 2009

Emisferele care suntem

Am fost in seara asta la un nou seminar al lui Daniel Bichis. Buna experienta, merg oricand am ocazia, pentru ca imi pare ok Dan, povesteste frumos, e haios si imi da si oarece instrumente sa ma ajute sa merg mai departe.

Azi am retinut de la Daniel un exercitiu de rechemare a senzatiilor asociate amintirilor placute, am retinut sa incerc sa fake it till you make it (adica sa te pacalesti sa faci lucrurile care par grele), am retinut ca viata noastra seamana destul de mult cu Matrix si ca ai sanse mai mari sa pierzi daca gandesti ca pierzi sau sa castigi daca gandesti ca vei castiga. Nu e doar o superstitie, ci creierul da ordine corpului, blocheaza muschi si elibereaza substante in consecinta.

O femeie din public a spus ceva despre un filmulet, ceva cu un atac cerebral. Nu am apreciat atunci ca tot zicea despre filmuletul pe care majoritatea dintre noi nu il stiam. Ajunsa acasa, am cautat, gasit si vazut filmuletul. Acum nu imi mai pare rau ca a adus vorba despre el. Desi felul in care vorbeste femeia din film e putin in stil gospel, povestea este extraordinara si da mult de gandit. Va las sa va bucurati de el.