sâmbătă, 23 aprilie 2011

Ciudatenii berlineze

Spiritul meu de observatie nu atinge, de obicei, cote astronomice. Drept urmare, lucrurile pe care le observ sunt cele evident uimitoare.

In Berlin primul lucru pe care l-am observat cu uimire au fost omuletii cu bere in mana. Un tanar statea rezemat de usa in metrou, cu o bere in mana. M-am gandit ca saracul, proaspat divortat, isi cauta alinarea in alcool. Apoi insa au urcat alti tineri cu bere in maini. Si apoi tinere cu bere in maini. Si chiar o tanara singura cu bere in mana. Sa bei singur in metrou mi se pare expresia pura a singuratatii si tristetii. Sa bei singur in metrou in timpul zilei e de'a dreptul jalnic. Dar aici se poarta.


Oamenii merg pe strada cu berea la vedere. In schimb, cand cumpara un buchet de flori, acela e ambalat in hartie mata, nu cumva sa se vada vreuna dintre flori. Deci cu berea goala nu e rusine, cu florile insa da. Nu am inteles treaba asta cu ambalatul florilor.

Si, ca sa zic si despre cele bune, am realizat dupa o vreme, ca nu claxoneaza nimeni. E liniste. Nu latra cainii, arareori plange vreun copilut. Fata de lumea pe care o stiam eu, de pe strazi lipsesc hartiile si gropile.

In plus, orice nouvenit se descurca pentru ca fiecare statie de autobuz/metrou/tramvai are afisate harti si orare precise. La metrou si la majoritatea statiilor de autobuz sunt afisaje electronice pe care poti vedea in orice moment in cat timp soseste urmatorul metrou/autobuz si in ce directie merge.


In plus, de curand a venit si primvara-vara :)