joi, 8 noiembrie 2012

Zmeii nostri cei de toate zilele

Si daca lumea ar fi in pana de zmei?.. Si daca, fara vreun zmeu la indemana, Feti Frumosii lumii ar inventa zmei cu care sa lupte? Si daca zmeii inventati am fi tu si eu?..

Am scapat de Baiazid, de Stalin si de Osama. Ne-au mai ramas, totusi, cativa zmei de prins, pentru care trebuie intai sa se faca o campanie de imagine corespunzatoare. Altfel, ce glorie ar avea Fetii Frumosi, sa anihileze niste zmei anonimi?

La avizierul baietilor buni sta capul lui Osama, si fiecare dintre noi vrea sa fie in clubul baietilor buni. Vrem sa aparam mediul, sa luptam cu bolile, cu saracia si cu moartea. Orice, numai sa fim si noi la avizier.  In lupta cu bolile si cu moartea, insisi cei salvati de Fetii Frumosi sunt pusi la avizier si aratati cu degetul. Ei sunt cei care sufera si in acelasi timp personificarea raului. Ei apar in articole in presa, in campanii media prin care Fetii Frumoi se autofelicita pentru vitejiile lor in lupta cu bolile, cu saracia si cu moartea. 

Pe cel aflat in suferinta Fat Frumosul il va ajuta, apoi va compensa treaba asta atarnandu-l la avizier ca personificare a zmeului dovedit in lupta.  Si, tot gandind la treaba asta, se face ca Fat Frumos e, de fapt, cel mai rau dintre zmei. Istoria se scrie de catre invingatori. Si, cand zmeul invinge, nu se face el Fat Frumos? Si daca noul Fat Frumos ar avea nevoie de un cap nou la avizier pentru cocktailul de vineri seara, si s-ar uita in jur, si ar alege pe cel mai slab dintre noi sa personifice raul?..



Stand stramb si judecand drept, ma intreb unde sunt Fetii Frumosi cei adevarati, care fac binele fara afisaj la avizier, care nu au bugete mari pentru actiuni de caritate si rapoarte anuale intru autoglorificare.