sâmbătă, 29 decembrie 2007

Thou shalt give equal worth to tragedies that occur in non-English speaking countries as to those that occur in English speaking countries

Titlul de mai sus l-am citit aici prima data, si mi s'a imprimat pe creier. Suna ca si cum ar fi o a unsprezecea porunca, uitata de umanitate, ratacita printre tratate si jocuri de putere.

Benazir Bhutto a fost ucisa intr'un atentat terorist ieri dupa-masa.


Dincolo de vorbele mari, dincolo de interesele si imaginea fiecareia dintre parti, lumea in 2008 isi rezolva problemele ca la inceputurile istoriei.

Impactul? E vorba de Pakistan, teritoriu marcat de framantari, nu e in lumea civilizata. Ce poate face lumea civilizata in acest sens? Ce ar fi insemnat un astfel de eveniment in Europa? Ce acoperire ar fi avut in presa?

Evenimentele din tarile nevorbitoare de limba engleza nu conteaza? Libera exprimare si dreptul la viata au preturi diferite in functie de zona? Oare cat va dura pana cand lumea civilizata va redescoperi a unsprezecea porunca: "Thou shalt give equal worth to tragedies that occur in non-English speaking countries as to those that occur in English speaking countries"?

(traducere aproximativa: Vei trata cu aceeasi gravitate tragediile care au loc in tarile nevorbitoare de limba engleza ca pe acelea din tarile vorbitoare de limba engleza)

Niciun comentariu: