sâmbătă, 29 ianuarie 2011

De ce se moare in Romania

Nu, nu este un post despre (ne)siguranta rutiera, desi ar putea foarte bine sa fie.

Pe scurt, anul acesta il petrec in Berlin, ca m-am fericit cu bursa la MBA. Dar despre asta in alt post, aldata.

Cum ziceam, aici in Berlin mi-am gasit si eu cazare precum studentul strans la punga, mai la periferie. E o zona linistita, ziua e frumos. La lasarea intunericului, desi luminata pe alocuri, zona e cam prea linistita pentru plimbari. S-a mai intamplat sa plec dimineata foarte devreme sau sa vin seara tarziu, si am o strangere de inima. Nu ma tem de vreun zmeu care sa sara din tufisuri, cat ma tem sa nu ma trezesc brusc inconjurata de o haita de caini. In Romania asa este. Tabara haitele cand trec masinile. Tabara cand te plimbi cu bicicleta. Tabara daca alergi dupa autobuz. Tabara daca te sperii de ei si dai sa fugi. Tabara daca iesi la plimbare cu chow-chow-ul in lesa. Tabara daca e prea devreme dimineata sau daca e liniste si s-a mai lasat si intunericul. Culmea! de cand am venit aici n'am zarit labuta de maidanez.

Intr'o zi, pornind spre scoala, am vazut in capatul strazii un om care facea ceva, aplecat langa un caine. Mi'am zis: Aha, deci si la ei se hranesc maidanezii pe strada!!! Insa cand m-am mai apropiat am vazut ca respectivul catel era in lesa, iar omul se aplecase sa colecteze rezultatul plimbarii (ca aici nu se lasa la locul productiei).

In concluzie, sa vina caldura ca o dau pe jogging.

Acestea fiind zise, in seara asta stateam si eu ca omul pe net (netul aici e mult mai prost decat in Romania, ca sa se stie cum sta treaba privitor la curgerea laptelui si mierii). Si zic sa mai deschid mediafax sa vad ce o mai fi pe acasa. O mai ninge? O mai ploua?

Nu zice daca ninge sau ploua. Zice ca haitele tabara si n'are cine sa se ocupe de asta. Zice ca se duce omul la munca si il mananca cainii de viu. Zice ca o viata inceteaza violent si n'are cine sa vada.

As plange si as pedepsi. Sa plateasca! Sau si mai bine, vorba lui Istodor: SA MOARA! Dar ei nu vor plati si nici nu vor muri. Vom plati noi. Daca familia femeii da statul roman in judecata, nu ei vor plati, ci tot noi.

A nu se intelege ca nu iubesc animalele. Am salvat si noi animalute si le'am dus la curte. Imi sunt foarte dragi si nu au, saracele, nici o vina, ca nu au stapani si ca traiesc abandonate pe strazi. Ca mor de foame in adaposturi sarace. Ca sunt calcate de masini. Ca sunt otravite. Ca sunt batute. Chiar e moartea o soarta mai rea decat aceste lucruri?

Nici noi nu avem nici o vina. Ne platim taxele. Nu cerem mare lucru, doar sa putem merge la serviciu chiar daca e dimineata devreme si sa ne putem intoarce chiar daca e seara tarziu, sa ne putem trimite copiii la scoala, sa ne putem plimba cu bicicletele.

O femeie a fost sacrificata pentru ca problema cainilor maidanezi sa se rezolve. Ca in negurile vremurilor, cand era seceta si mai sacrificau pe cate unul ca sa mai si ploua. Sa vedem daca pentru seceta Romaniei o viata sacrificata este suficient. 

8 comentarii:

Alina spunea...

and this is just the beggining sis...cu timpul probabil ca o sa te obisnuiesti si tu sa fie peste tot asa cum vezi ca este acolo si nu o sa mai concepi sa existe situatii asa cum gasim la noi in tara in care oamenii mor degeaba si pentru nimic...din prostie sau nepasare.

In cele din urma cred ca 90% din cei care pleaca pe alte meleaguri decid sa ramana acolo pt ca in Romania ne-am obisnuit cu gandul ca e ok si asa...ca e vina altuia..ca nu suntem noi responsabili, etc

pupici

costina spunea...

Da, tara grozaviilor suntem :(

Blog cu Dragoste spunea...

Stai ca nu ai vazut inca adevaratul Berlin. Sa iesi noaptea sa vezi prostituatele din 2 in 2 metri (nu exagerez) cum navalesc brutal pe tine, iar pestii, din masini luxoase, le supravegheaza de pe partea cealalta a strazii. Sa vezi haitele de betivi, de care trebuie sa te feresti mai abitir decat de catei. Savezi ziua in amiaza mare haitele de haules-baules (satre intregi) cum misuna pe strazi, de nu ai loc de ei, astfel incat nemtii ajung sa mearga pe partea carosabila a strazii. Si cum Politia asista pasiva la toate acestea. Berlinul e complex, e foarte eteroclit, e un amalgam de Occident si Orient (Orientul in ce are el mai murdar si mai rau).

costina spunea...

Ha, nasol! Cred ca de'aia au facut astia programul asa aglomerat la mba, ca toata ziua sunt la scoala si noaptea ori invat ori pic franta :)

S-or fi gandit sa ma fereasca de primejdii :)

traduceri autorizate spunea...

Intr-adevar situatia a ajuns sa ne depaseasca din pacate...

Anonim spunea...

Nu stiu de ce dar parca toti cainii din vecini si straini s-au strans la noi. Pe unde am colindat eu si cunostinte de ale mele nu prea am intalnit patrupede..asta e acuma. Succes ;)

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Anonim spunea...

Foarte frumos scris. PS sustine si tu http://biblioteca-prafuita.blogspot.com/2011/05/sustine-biblioteca-prafuita.html