luni, 5 noiembrie 2007

Impartialitatea presei si xenofobia in Europa

Pe toti ne streseaza ce s'a'ntamplat la Roma. O biata femeie a fost ucisa de un tzigan de origine romana. Aceasta tragedie a luat dimensiuni internationale.

Mediatizat excesiv, acest incident pune in pericol vietile romanilor din Italia. La nivel oficial se dau legi, la nivel neoficial au aparut grupuri de tineri italieni care agreseaza romanii pe oriunde ii gasesc. Au de suferit romani civilizati care muncesc si locuiesc de ani de zile in Italia.

Nu se mediatizeaza in aceeasi masura si faptul ca persoana care a denuntat crima este chiar mama criminalului, o tziganca de origine romana. Acest fapt nu conteaza pentru nimeni. Toti romanii sunt vinovati.

Europa priveste reprobator inspre Romania. Se cere ca romanii sa fie dati afara din Italia. Sunt atacate efectele si nu cauzele. Sa ne intrebam: e ok ca intr'o tara cu traditie europeana sa existe tabere de oameni neinregistrati, care nu reprezinta responsabilitatea nimanui, unde politia si serviciile sociale nu ajung?

Pacat ca trebuie sa plateasca persoane precum Giovanna Reggiani pentru absenta unui sistem de incluziune sociala la nivel european. Acesta este un semnal de alarma disperat pentru punerea la punct a unui astfel de sistem.

In lume, prin ochiul presei se oglindeste doar crima unui tzigan de origine romana. Si atat.

4 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

In mod oficial acest rrom de fapt nu e 100% vinovat. El a recunoscut - din cate am inteles - ca a furat geanta femeii, nu insa si ce s-a intamplat ulterior. Ca atare unde este principiul cu nevinovat pana la proba contrarie? - ajungem in zona: vinovat pana la proba contrarie (cam ca pe peste tot). A nu se intelege ca ii iau apararea.

Si mai este ceva: marea confuzie la nivel international este ca pentru cuvantul tigan exista "gipsy", cuvant extrem de cunoscut daca ne gandim ca exista si o formatie numita Gipsy Kings. Rrom suna a roman... - cineva atragea atentia ca problema aceasta a pornit odata cu luarea deciziei de a li se spune oficial si obligatoriu rrom. Plus de asta, rromii sunt rromi cand sunt la noi - ca sunt vazuti ca minoritate si beneficiaza de o gramada de lucruri de care romanii nu au parte - pe cand in afara zic ca-s romani sau rromi din Romania ...

Anonim spunea...

Costinutza,
Imagineaza-ti ca esti un strain normal la cap, care stie ca in europa exista gipsy, exista gitanes, exista tzigoiner, exista, deci, tzigani. El aude ca mai exista si romi care vin din ROMania. Tot din ROMania mai vin si unii care isi zic romani. Iar romanii zic ca ei nu sunt tzigani. Ce ai intelege? Nu ai intelege ca romii sunt unii carora li se mai zice si romani, iar romanii sunt unii carora li se mai zice si romi, toti traind in ROMania? Cine si de ce promoveaza ideea ca tziganii din ROMania nu sunt tzigani, ci romi? Si cum de s-au stabilit romii numai in ROMania, iar cand au trecut granita s-au transformat in gipsy, in gitanes, in tzigoiner?
Hai, poate ma lamuresti tu ca te vad tare preocupata.

costina spunea...

Da, si eu mi'am pus problema rrom - tigan. De aceea am si folosit in postul meu termenul tzigan si nu rrom. Si eu as prefera ca autoritatile romane sa aiba o pozitie ferma in acest sens, iar rromii sa se numeasca tsiganes (termen cu care s'au numit de'a lungul istoriei in toata lumea). Nu stiu de ce nu se abordeaza aceasta chestiune. Poate sunt prea scumpe voturile rromilor si sprijinul pe care ei il ofera in Parlament. E cert insa ca, daca in toata lumea ei sunt tzigani, in Romania sunt rromi si au rege si imparat.

Cred insa ca aceasta chestiune nu este inima problemei despre care vorbeam. Si daca rromii se chemau tzigani, Giovanna Reggiani tot ar fi murit. Avem aici de'a face cu doua chestiuni:
1. lipsa unui sistem de protectie sociala la nivel european, care afecteaza in mod direct cetatenii simpli.
2. jocurile de putere si politica termenului rrom si imaginea Romaniei, care sunt chestiuni de high politics si impacteaza, indirect insa, cetatenii de rand.