luni, 21 aprilie 2008

Romania incotro?...

Ma revoltam mai demult impotriva "prietenului" meu, Adomnitei, care sustinea ideea obligativitatii gradinitei. Nu are sens sa reiau argumentele, acest post nu mai este despre Adomnitei.

Insa in urma postului meu si a unor discutii cu diverse cunostinte si colegi, toti oameni tineri si educati, am tot auzit reactii de genul "Foarte bine!" sau "Era si cazul!". Mama educata si femeie de cariera isi doreste ca gradinita sa fie obligatorie. Nu mai este suficient ca are optiunea de a-si da copilul la gradinita, i se pare firesc ca si celelalte mame sa fie obligate sa isi dea copilul la gradinita, in loc sa'l trimita la tara la bunici. Ce atata iarba? Ce atata familie? Cadrul institutional ne mananca! Da, e bine, sa fie obligatoriu!

Zilele astea am aflat ca vom plati punga in care primim painea cand mergem la cumparaturi, pentru ca la noi este o problema cu reciclarea. Din nou, colegi tineri si educati au sustinut ideea. Da, este bine sa fie cu plata, sa nu mai foloseasca lumea! Ca lumea nu recicleaza! Si trebuie ca statul sa intervina si sa reglementeze folosirea materialelor care trebuie reciclate. Ce atata educatie? Ce atata cultura?.. Sa fim obligati. Sa mergem ca pe vremea raposatului cu sticlele dupa lapte - ce e aia lapte la punga? Noi nu reciclam, ca atare: sa ni se interzica!

Ajung si la mai nou demisionarul Cioroianu: sa deportam! Sau sa inchidem granitele!

Vrem iar sa fim ca pe vremuri, sa ne minunam cand vedem ceea ce la altii face parte din viata de zi cu zi?

In 1800, John Stuart Mill scria in gura mare ca libertatea lui se opreste unde incepe libertatea celuilalt. Pana azi se pare ca inca nu am inteles ce inseamna acest lucru.

Vrem ca statul, care mereu gaseste de luat din ce reusim sa adunam, sa aiba mereu mai multe prerogative? Vrem ca el sa reglementeze ce avem voie sa facem sau sa gandim? Nu suntem in stare sa ne facem singuri viata, decat sub amenintarea pumnului?

Nu zic ca e usor. Vad si eu lucrurile care va revolta. Ii vad pe cei care arunca hartia jos, langa cos. Ii vad pe cei care conduc pe contrasens. Dar lucrurile astea nu se schimba peste noapte. Si nu prin violenta. Se schimba prin reguli; prin educatie; prin amenzi; prin sprijin pentru comportamentul dorit (*ex: cosuri de gunoi mai multe, pe categorii, incat sa faciliteze reciclarea).

Masura cu plata pungilor de fapt penalizeaza pe toata lumea, inclusiv pe cei care se comporta civilizat. E ca si cum am hotari sa inchidem pe toata lumea, pentru ca exista si hoti. Ma trec fiori cand aud despre oameni care aproba obligativitatile de tot felul si accesul fratelui mai mare in viata noastra.

Dragilor, in frunte cu Cioroianu, sunteti tineri educati. Daca maine s-ar face referendum, ati vota in favoarea unei dictaturi militare?

Niciun comentariu: