marți, 13 mai 2008

Ai grija de tine !

Nu sunt o persoana sceptica. Vad binele din initiativele oamenilor si cred ca el poate aduce schimbari. Cred in minunile de Craciun si in ouale de Paste. Cred in dragoste la prima vedere. Cred ca, intr-o zi, tara va fi condusa mai bine, daca nu de oameni, macar de sisteme mai bune.

.. dar pana atunci.. am ajuns sa cred ca, cel putin in Romania, e bine sa ai grija sa nu patesti ceva; pentru ca, daca patesti, nu ai ce sa faci! Suntem crestinii supremi. Primim palme si intoarcem si celalalt obraz si eventual platim si niste penalitati pentru asta. Poate si din acest motiv cea mai buna urare este: Ai grija de tine! .. pentru ca, daca nu ai tu insuti, esti pierdut.

As vrea sa nu cred asta, dar m'am saturat pana peste cap sa fiu victima. Am nevoie sa imi spuneti ce ati facut voi cand ati patit ceva. Concret, ce ati facut?

..ca sa imi intelegeti punctul de vedere, aveti mai jos un studiu de caz.

Studiu de caz: dreptatea in justitie intr-un caz de omor din culpa cu masina.

In acte scrie clar cine si in ce conditii este vinovatul. Justitia sta stramb si zice ca judeca drept.. de mai bine de doi ani de zile.

"Ce v'a facut acuzatul? A! a omorat niste oameni fara vina si fara aparare. Aham, a fost exclusiv vina lui. Da, bine.. Ce? Nu se simte pregatit? Nici o problema, ii dam o amanare sa se mai pregateasca.

I se suspendase carnetul cu o luna inainte de accident. Eh, da, dar omul n'a stiut ce a semnat, nu se pune. A, i s-a trimis instiintare acasa... Da, dar daca omul nu era acasa, era plecat cu trebi. Era dreptul omului sa plece cu trebi. Nu a luat la cunostinta si asta e, nu il putem pedepsi pentru un lucru despre care nu stia.

Buuuuun... sa judecam! E asa de tanar, n'a mai gresit pana acum (nu stia ca i s-a suspendat carnetul cand a fost prins cu o luna inainte de accident cu 131 km/h, bietul probabil a crezut ca a castigat vreo tombola). Deci nu a mai gresit pana acum. Ii dam pedeapsa minima, doi ani si jumatate.

A, pardon, nu a binevoit sa vina cand am judecat. Si noi am stat aici si am judecat ca fraierii, si avocatul lui, tot ca un fraier, l'a aparat. Dar el nu era aici. N'are nimic. Zicem ca a fost asa..ca o repetitie. Mai judecam o data, sa vada si el ce frumos vorbesc judecatorii, cum arata avocatii si in ce stare sunt rudele supravietuitoare."

Marti este reluarea recursului. Ar trebui sa ne uitam in dosar, sa vedem ce au scris domnii magistrati, dar dosarul nu este disponibil decat luni. Asta e, nu avem ce face. Decat sa cerem amanare, adica inca o perioada in care el sa petreaca liber..

El poate face contestatii peste contestatii, poate cere sa nu fie incarcerat, poate sa nu vina. Noi.. nu putem face nimic. Domnii magistrati iau in considerare orice mic obstacol care l-ar fi putut jena pe Neacsu. Despre noi.. nu conteaza daca mai avem timp sa mergem la tribunal, daca mai avem putere, daca mai avem bani. Nu putem sa contestam ce s-a intamplat, nici sa aducem adeverinte medicale ca nu mai suportam, ca am pierdut ani din viata, ca judecata se face in ani de gigant, iar pedeapsa se da in ani de pitic, si sa cerem anularea a tot ce a fost..


Aveti grija de voi!

4 comentarii:

Anonim spunea...

off-topic
Felicitari , sa deti cu placere si cu minte noul domeniu.Sa'ti aduca mult trafic :).

edmond spunea...

ai sa razi dar in dubio pro reo este un principiu de baza pentru justitie.

costina spunea...

aoleu, dar ce inseamna in dubio pro reo..?

(Adica, atunci cand nu esti sigur, dai castig de cauza lu' ala rau? :) )

edmond spunea...

in dubio pro reo este prezumtia de nevinovatie