miercuri, 5 martie 2008

offf sugrumarea spiritului civic in Romania

Unii dintre voi sunt deja partasi la initiativa de a avea o asociatie de educatie rutiera, iar cei care nu au aflat inca sunt asteptati sa se alature. Asociatia se va chema probabil "implica-T!" (inca nu am rezervat denumirea).

Am sa va spun curand mai multe despre ce ne'am gandit sa fie cu asociatia asta, ce sa facem si pentru cine. Pentru moment pot sa va spun ca o sa facem orice credem necesar si constructiv pentru a educa si constientiza omuletii de toate varstele si categoriile - soferi si pietoni - cu privire la regulile de convietuire in si pe langa trafic.

A, da, si in ideea de a oferi ocazia acelora dintre noi care doresc sa sustina o cauza, sa faca parte din ceva mai mare :)

M'am interesat ce trebuie sa facem ca sa functionam legal si regulamentar; si sunt multe locuri in care trebuie mers in timpul programului, unele lucruri nici macar nu sunt prea clare. Si bani de cheltuit. Destul de multi. Asta ca sa ai dreptul sa sustii o cauza in Romania, prin eforturi si resurse proprii.

Dintr'o activitate care nu genereaza venituri, trebuie sa platesti demersurile de infiintare, avocat in cazul in care lucrezi si nu ai vreo doua luni de pierdut la ghiseele lor cu program 11.00-14.00 si (am aflat astazi) UN CENZOR! Nu stiu cat costa cenzorul asta, nu stiu de unde sa il iau, dar e absurd sa se ceara sa platesti lunar pe cineva... pentru ce?! Ca sa ai dreptul sa te implici? Ca sa ai dreptul sa oferi?!

Mi se taie rasuflarea de la cat ma seaca justitia din Romania, invatamantul din Romania, sanatatea din Romania si cat de greu se face un lucru, oricat de mic.

Spiritul civic este esenta oricarei societati civilizate. Ne miram ca in Romania nu avem initiativa, se zice ca "nimeni nu face nimic" sau "Romania e o tara frumoasa, o strica doar oamenii din ea".

La noi, voluntariatul se lupta sa existe. Miza principala nu consta din schimbarile pe care le poti aduce, din calitatea a ceea ce faci, ci din a fiinta si a supravietui fara sprijinul si in ciuda tuturor obstacolelor opuse de autoritati, ca si cum ai vrea sa faci ceva impotriva firii, a tarii sau omenirii..

Imi vine sa ies in fata Guvernului si sa strig ca in studentie: UE! UE!

2 comentarii:

claudiu spunea...

Daca vrei sa faci ceva civic in Romania...emigreaza!

E. Adam spunea...

In tara asta mirifica nimic nu ma mai mira. Cand vrei sa ajuti ti se da in cap.Asa e corect mai nou. Sa faci ceva voluntar si legal trebuie sa platesti. Din pacate asta e valabil peste tot in lume. Doar ca ai nostri sunt mai cu mot.Din pacate tind sa ii dau dreptate lui Claudiu.