luni, 2 martie 2009

Epifanie: Garantii

Dragilor,

vad pe blogul lui Ionut Ciurea (pe care eu pana acum adesea il confundam cu Andy Szekely) un fragment din filmul Boiler Room. In timp ce il urmaream, am simtit adrenalina fugindu-mi prin vene, si m-am surprins gandindu-ma cat de bine as putea eu sa vand. Eu, care n-am abordat remunerarea la procentaj (*a se citi performanta) pana acum, de teama ca intr-o luna as putea sa nu fac suficient pentru a-mi acoperi ratele la banci.




Dragilor, de ce suna atat de bine acest clip? Ce e atat de magic in tactica de recrutare a omuletului care isi baga si isi scoate in camera plina tineri la costum?

Este GARANTIA. El GARANTEAZA un milion de dolari in trei ani lucrati la companie.

Cati ati lucrat mai mult de trei ani intr-o companie? Cei care ati facut-o stiti ca au parut niste ani lungi. Suntem recrutati in interviuri dragute in care zambim politicos, ni se spune ce se doreste (ipotetic cel putin) de la noi, si ce ni se ofera. Stim ce beneficii putem accesa.

Insa scopul final, SCOPUL FINAL nu ni-l spune nimeni. Ne asteptam ca vom avea colegi dificili sau sefi incapabili sau ca ne vom lupta cu procese aiurea; singurele certitudini sunt salariul, concediul si cele 8 ore zilnice de prezenta la birou (minimum). Nu exista un scop final care sa ne miste; nu stim unde ne duce drumul pe care pornim; nu exista un career path clar. Cine vom fi peste doi ani de lucru in compania respectiva? Dar peste cinci? Ce se va schimba in viata noastra? Suntem confuzi, la fel ca cei care ne propun jobul. Nici ei nu au habar ce se poate intampla cu cineva care ocupa o atare pozitie; nu exista o reteta a succesului pentru pozitia/compania respectiva; nimeni nu vrea sa-si asume responsabilitatea uneia.

Atitudinea lor iti spune ca poate vei avea succes; dar la fel de posibil nu vei avea. Exista o posibilitate reala ca succesul sa nu fie parte din jobul respectiv. Aceasta posibilitate ucide orice entuziasm. Si performanta.

Din ce am vazut pana acum, joburile nu sunt gandite sa te schimbe, ci sa te mentina asa cum esti, mergand cu pasi mici pe partea sigura a lucrurilor. Transformarile raman pentru viata personala, daca ne facem una.

La fel, campaniile electorale de la noi. Toti promit, nimeni nu GARANTEAZA. De aceea la noi nu s-a reusit preluarea modelului occidental al demisiei de onoare. Nimeni nu GARANTEAZA.

Poate veti spune ca in viata nu exista garantii. Mie una, mi-ar placea sa traiesc intr-o lume cu garantii. M-as bucura de garantiile oferite de altii, si mi-as asuma garantiile pe care eu le ofer la randul meu.

Sunt un functionar de birou. Dar daca as fi fost eu personal in sala cu omuletul care a garantat un milion de dolari in trei ani, la ora asta nu ma odihneam, nu scriam pe blog, nu ma gandeam la concediu, nu stateam pe bestjobs, nu imi numaram ratele; la ora asta discutam cu un client.

Later edit: va recomand filmul Boiler Room - este o superpoveste de recrutare, vanzari si compliance.

3 comentarii:

Anonim spunea...

UR HIRED!!!!!

costina spunea...

:) Mersi mersi, tre sa negociem contractul, stii, concediul in primul an :) :) :)

Anonim spunea...

Hm...daca kiar iti doresti asta...as putea sa`tzi fac o recomandare! Believe it or not, exista si`n Romania job`ul asta! :) Numai ca...tre` sa fii fara scrupule! :)