duminică, 23 noiembrie 2008

Cat face a 4a putere in stat

Dupa actiunea de la Ziua Mondiala a Comemorarii Victimelor Traficului Rutier am fost contactata de un reprezentant al ProTV.

Am aflat ca emisiunea de duminica asta, Romania, te iubesc! va aborda si tema realitatilor care tin de accidentele rutiere. Emisiunea urma sa inceapa cu imagini ale persoanelor care au pierdut fiinte dragi in accidente. Asa ca ne-am intalnit la Dorobanti, locul accidentului din 2005, care le-a luat pe sora mea, Eliza, si pe fetita ei, Gabriela. Cu pozele lor in brate, m-am filmat muta, dar increzatoare ca emisiunea va compensa tacerea mea si a celorlalti care s-au filmat la fel.

M-a incurajat faptul ca, in sfarsit, a 4a putere in stat se preocupa si de ceea ce se intampla dupa accidente, si nu doar de senzationalul stirilor de moment. In cei trei ani in care ne-am luptat ca justitia sa isi faca datoria am cautat si sprijinul mass media, si majoritatea usilor au ramas inchise.

Acum, in sfarsit, urma sa se discute ce se intampla in urma accidentelor, pe un post si la o ora de maxima audienta. Ma asteptam sa se discute in primul rand despre eficienta actului de justitie. Cum se face dreptate celor schiloditi, celor disparuti si familiilor acestora?

Azi, la ora 18, ciucure pe canapea, eu si familia am putut sa vedem cum, in emisiunea Romania, te iubesc!, dupa difuzarea imaginilor de care va povesteam la inceput, s-au prezentat dramele conducatorilor auto criminali; cum ei nu pot sa doarma noaptea despre ceea ce au facut, cum nu-si explica ce s-a intamplat. Am putut sa vad cum un reporter il intreba pe vaduv daca doreste sa il ierte pe cel care i-a ucis sotia si pe mama fiului sau. Omul a raspuns, civilizat, ca nu. Eu probabil n-as fi reusit sa raspund atat de civilizat la o astfel de intrebare.

Nici o vorba despre eficienta actului de justitie, despre cei care traisc sub povara greselilor altora. Care au platit cu ce au mai drag inconstienta celor care "nu inteleg cum s-a putut intampla".

Destul de abrupt, emisiunea a continuat cu alt subiect. Dupa ce a semnalat ca in fiecare an dispare din Romania, prin accidente rutiere, echivalentul in vieti omenesti al unei localitati, atat poate face a 4a putere in stat pe acest subiect.



Acum vreo doua luni, la fel am sperat cand s-a abordat la PrimaTV aceeasi tema, avand ca invitati politicieni de marca. Intre acestia, mi-l amintesc in mod deosebit pe Crin Antonescu, poate pentru ca de la el as fi avut anumite asteptari. Dar Crin Antonescu a simtit ca nu poate face mai mult decat sa flirteze cu moderatoarea.

Aceeasi dezamagire ma incearca si acum, acelasi gust amar. Nu neg importanta senzationalului si a ratei de audienta in media. Dar sunteti a 4a putere in stat. Doar atat puteti gandi si face, si numai la acest nivel? Sunt foarte trista si simt ca, intre atatea puteri in stat, suntem tot singuri..

2 comentarii:

Anonim spunea...

Inteleg dezamagirea ... poate ai asteptari prea mari din partea mass-mediei ... fac si ei ceea ce pot si atat cat stiu sa faca ... Ai terminat formalitatile cu fundatia ta ?

costina spunea...

Mai sunt oarece aspecte de clarificat, ma concentrez momentan mai putin pe partea administrativa, si mai mult pe cea de actiune :)

Insa trebuie sa ma ocup si de aceea, e adevarat.