duminică, 30 noiembrie 2008

De Sf. Andrei..

Creato,

azi trebuia sa petrecem. Vad casa, vad pregatirile, vad oamenii .. si cuvintele imi ingheata in varful degetelor si nu le pot scrie.

Creato, pentru mine esti acasa la tine, si eu ca de obicei am alte prioritati. Dar stiu ca azi trebuia sa petrecem. Ce seaca zi, irosita cu nimicuri..

Creato, azi mi'as dori macar sa te pot suna si sa povestim de ziua ta si sa iti urez La multi ani!

Mi'e dor de tine si lumea e pe dos de trei ani incoace..

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

ce faci duminica?

Pe maghiarii romani ii tine un junghi de Ziua Nationala.

Basescu iese in presa si si zice ca ne ducem de rapa. El cat a umblat prin mari si tari n-a avut timp sa invete un pic de economie. Poate nu stie ca in vremurile astea, el e un mic profet. Si criza se adanceste cu cat panica e mai mare.

Tariceanu zice ca si'a retras banii din depozite. Si el e un mic profet. Si BNR a iesit de trei ori in presa dupa aceea ca sa contracareze profetiile lui stupido-malefice.

PSD promite pensii mai mari. Nu ne spune si de unde vor veni ele. Oare va fi faimoasa impozitare cu 40% a veniturilor?

Nu poti sa alegi candidati de calitate, dar poti sa alegi ceea ce TU consideri a fi raul cel mai mic.

Protestul prin absenteism e ca protestul in fata mainii gata sa apese pe tragaci. Daca te abandonezi lor, le faci treaba mai usoara, in nici un caz protestul tau nu va conta.

Poate chiar exista ceva mai rau decat oamenii rai, anume indiferenta oamenilor buni!

duminică, 23 noiembrie 2008

Cat face a 4a putere in stat

Dupa actiunea de la Ziua Mondiala a Comemorarii Victimelor Traficului Rutier am fost contactata de un reprezentant al ProTV.

Am aflat ca emisiunea de duminica asta, Romania, te iubesc! va aborda si tema realitatilor care tin de accidentele rutiere. Emisiunea urma sa inceapa cu imagini ale persoanelor care au pierdut fiinte dragi in accidente. Asa ca ne-am intalnit la Dorobanti, locul accidentului din 2005, care le-a luat pe sora mea, Eliza, si pe fetita ei, Gabriela. Cu pozele lor in brate, m-am filmat muta, dar increzatoare ca emisiunea va compensa tacerea mea si a celorlalti care s-au filmat la fel.

M-a incurajat faptul ca, in sfarsit, a 4a putere in stat se preocupa si de ceea ce se intampla dupa accidente, si nu doar de senzationalul stirilor de moment. In cei trei ani in care ne-am luptat ca justitia sa isi faca datoria am cautat si sprijinul mass media, si majoritatea usilor au ramas inchise.

Acum, in sfarsit, urma sa se discute ce se intampla in urma accidentelor, pe un post si la o ora de maxima audienta. Ma asteptam sa se discute in primul rand despre eficienta actului de justitie. Cum se face dreptate celor schiloditi, celor disparuti si familiilor acestora?

Azi, la ora 18, ciucure pe canapea, eu si familia am putut sa vedem cum, in emisiunea Romania, te iubesc!, dupa difuzarea imaginilor de care va povesteam la inceput, s-au prezentat dramele conducatorilor auto criminali; cum ei nu pot sa doarma noaptea despre ceea ce au facut, cum nu-si explica ce s-a intamplat. Am putut sa vad cum un reporter il intreba pe vaduv daca doreste sa il ierte pe cel care i-a ucis sotia si pe mama fiului sau. Omul a raspuns, civilizat, ca nu. Eu probabil n-as fi reusit sa raspund atat de civilizat la o astfel de intrebare.

Nici o vorba despre eficienta actului de justitie, despre cei care traisc sub povara greselilor altora. Care au platit cu ce au mai drag inconstienta celor care "nu inteleg cum s-a putut intampla".

Destul de abrupt, emisiunea a continuat cu alt subiect. Dupa ce a semnalat ca in fiecare an dispare din Romania, prin accidente rutiere, echivalentul in vieti omenesti al unei localitati, atat poate face a 4a putere in stat pe acest subiect.



Acum vreo doua luni, la fel am sperat cand s-a abordat la PrimaTV aceeasi tema, avand ca invitati politicieni de marca. Intre acestia, mi-l amintesc in mod deosebit pe Crin Antonescu, poate pentru ca de la el as fi avut anumite asteptari. Dar Crin Antonescu a simtit ca nu poate face mai mult decat sa flirteze cu moderatoarea.

Aceeasi dezamagire ma incearca si acum, acelasi gust amar. Nu neg importanta senzationalului si a ratei de audienta in media. Dar sunteti a 4a putere in stat. Doar atat puteti gandi si face, si numai la acest nivel? Sunt foarte trista si simt ca, intre atatea puteri in stat, suntem tot singuri..

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

The Truth About You

It is hard to write just about the book The Truth About You (without including the personal stories and conclusions you come across when going throught it), just as it is hard to call it a book. It is more like a workbook for the self. Starting from a twenty minutes film, the book continues to the choice of one’s path in life.

We all strive to get by in life, doing the shoulds that we should, even if sometimes this implies sacrificing what we like, what drives and inspires us, in favour of more immediate and practical results.

There are three truths to be regarded as the building blocks of one’s success in life. Although they may sound intriguing at first, I came to readily understand the reasoning behind them. I shall leave you the pleasure to discover and debate them.



Most of the (work)book is structured around five ideas presented as “the best advice you’ll ever get”. The first piece of advice (Performance is always the point) I found the most useful, as it provides hands-on tools to answering the question about what we would like to do in life. I also found particularly attractive and intriguing the final piece of advice, about discovering and dealing with one’s weaknesses.

The book encloses a blocknotes, as well as special sections to be used just like a workbook, so that, when you are done going through it, there is a strong feeling of involvement, and one can hardly say he or she read a book, but rather made some decisions about their lives.

I took great pleasure and benefit in reading it. You may sneak a peak at it here.

O zi cu surprize - si ceva special pentru voi

Ziua de azi a inceput descurajator: afara o vreme demna de sfarsitul lumii, si in casa diferente de opinii :)

Pe urma au inceput sa curga descoperirile:

- pentru examenul luat in vara (unul din multele ce le voi da in cadrul unei certificari in finante-contabilitate) am primit un fel de mentiune (Certificate of Achievement) caci l-am luat cu nota mare :) Ei bravo, buna incurajare pentru un weekend care n-a pornit asa de bine

- ai mei au adus de la tara in vizita catelusa chow-chow si pe puiutul ei de numai o saptamana. Foarte foarte foarte dragut, mic si negru, fara ochisori, face niste sunete micute si ii place la caldura - ceea ce mi-a dat pretext sa-l tin in brate o buna parte din zi.

- tot cu corespondenta era si un pachet, par avion, din State. Eu am o singura prietena acolo, si nu era de la ea. Si atunci mi-am amintit ca acum o saptamana-doua am vazut un site care iti propunea sa citesti carti si sa postezi recenziile lor pe blog; si ei iti trimiteau cartile (adica furnizau munitia).

Foarte dragut, mi-am zis, si m-am inscris. Asa aveam sa mai citesc si eu ceva, si chiar sa va povestesc si voua (nu scrie nicaieri, dar daca site-ul e in engleza si cartile tot asa, cred ca si recenziile tot in engleza am sa le fac :) . Si mi-am ales eu o carte care suna binisor - v-am mai povestit eu cum imi plac cele despre dezvoltare personala; se chema The Truth About You.

Eu ma asteptam sa vina cartile pe mail, in format pdf; va imaginati surpriza mea, cand am vazut cartea in coperta si pagini :) la cutia mea postala. Inainte sa apuc sa o citesc m-am minunat despre formatul ei dragut, despre faptul ca avea un DVD inclus si un mic carnetel atasat la sfarsit. Pe urma am deschis-o si n-am mai putut-o lasa la o parte pana n-am terminat-o.

Abia astept sa va povestesc cum a fost. Fiti pe faza, azi avem recenzie si :) nu numai!

miercuri, 19 noiembrie 2008

Ziua Mondiala a Comemorarii - duminica la Universitate

Duminica, la ora 10, ne-am adunat asa cum stabilisem la Universitate, pe treptele de la TNB. Au venit domnul si doamna Galavan (initiatorii actiunii), un reprezentant al Brigadei Rutiere, Alina, Simona, Alexandra, Iuliana, Cristi si eu.

Pe sotii Galavan ii cunosc cam de trei ani; domnul Galavan a aflat despre tragedia care mi-a marcat familia cand, in iarna lui 2005 asupra sarbatorilor, un accident le-a luat de langa noi pe sora mea, Eliza si pe fetita ei, Gabriela. Dansul se ocupa de proiectul LaCrima Rutiera dupa ce, in anul 1997, sotia lui a ramas invalida in urma unui accident.



Domnul Galavan nu stie limba engleza, iar calculator stie cat sa se descurce. Cu accesul la net mai greu. Si cu altele mai greu - procesul prin care au dovedit vinovatia soferului si caracterul corupt al expertizei tehnice a fost castigat cu pretul propriului acoperis. In ciuda acestor neajunsuri, sotii Galavan pregatesc tot felul de materiale, se afla in contact cu organizatii de profil din lumea intreaga si au castigat aprecieri ale unor personalitati si ale Galei Societatii Civile pentru implicarea lor. Ei s-au ocupat de organizarea actiunii de duminica, au facut parteneriat cu Radio Romania Actualitati si cu Brigada de Politie Rutiera, au adus bannere, flori si candele.

Pe Alina, Simona si Alexandra am sa vi le prezint impreuna pentru ca au venit impreuna si au lucrat impreuna. Sunt niste copchile vesele, proaspat absolvente de facultate. Prietene apropiate, se sustin la distractie si nu se lasa la greu. In timp ce eu abia mi-am facut curaj sa impart fluturasi pietonilor, ele au impartit cu entuziasm (multe) stickere conducatorilor auto la culoarea rosie a semaforului.

Iuliana si Cristi au fost cea mai mare surpriza a zilei de duminica. De ce? Pentru ca duminica dimineata, pe un mare frig, in loc sa leneveasca zgribuliti in plapuma, ei au venit la Universitate sa sustina o cauza. Au facut asta cu toate ca ei n-au pierdut pe cineva in vreun accident si cu toate ca Ziua Mondiala a Comemorarii Victimelor Accidentelor Rutiere este o ocazie trista pentru o zi de weekend. Si totusi, Iuliana si Cristi au venit la Universitate, au zambit trecatorilor si au oferit fluturasi pentru constientizare asupra traversarii regulamentare.

Si reprezentantul Brigazii de Politie Rutiera, Florin, a impartit fluturasi. Cu motocicleta aproape, cu casca pe cap si manusi in maini, semana cu Robocop. Trecatorii il cam ocoleau - poate de teama vreunei amenzi. Dar cu entuziasm si perseverenta, a avut succes si fluturasii s-au dat dusi.

Si eu am impartit fluturasi, am tremurat de frig si am povestit cu cei care s-au aratat interesati de cauza (si am descoperit ca nu sunt putini). Marturisesc ca am oprit abordarea unui banner cu imagini de la locurile accidentelor. Desi accidentele duc la tragedii si afecteaza negativ atat pe cei afectati direct, cat si pe familiile lor, sunt de parere ca putem sprijini aceasta cauza intr-un mod pozitiv si constructiv.



In doua ore, s-au impartit un mare teanc de fluturasi pentru pietoni si unul de stickere pentru conducatori auto. Am dat si ultimul fluturas, pe care il oprisem ca sa vi-l arat. Textul suna cam asa: "Traverseaza regulamentar. Nu-ti arunca viata in strada!" Ciudat, desi afara era foarte frig, in piept imi era cald.

Vreau sa multumesc sotilor Galavan pentru ca ne-au implicat si Iulianei, lui Cristi, Alinei, Simonei si Alexandrei pentru energia si entuziasmul pe care le-au adus duminica, dar si tuturor celor care au facut cunoscuta aceasta actiune; aici le-as mentiona in mod special pe Loredana si pe Vera (care nu ucide din masina).

Ne mai vedem, curand, in slujba aceleiasi cauze!


joi, 13 noiembrie 2008

Ziua Mondiala a Comemorarii Victimelor Traficului Rutier

‘Felul in care reactioneaza o tara in fata deceselor si ranirilor grave in trafic indica importanta pe care aceasta o acorda sigurantei rutiere’

Duminica, 16 Noiembrie 2008, in cadrul celei de-a VIIIa editie a proiectului LACRIMA RUTIERA, cetatenii romani se alatura Federatiei Europene a Victimelor Traficului Rutier in Ziua Mondiala a Comemorarii Victimelor Traficului Rutier.

Anul acesta, actiunea se va desfasura in Piata Universitatii cea mai aglomerata intersectie din Bucuresti, duminica 16 Noiembrie, intre orele 10.00 si 16.00, cu participarea Brigadei de Politie Rutiera. Pe langa depunerea de flori si aprinderea de lumanari in comemorarea victimelor din ce in ce mai numeroase in fiecare an in tara noastra, vom imparti pliante conducatorilor auto opriti la semafor, precum si pietonilor.

Veniti alaturi de noi Duminica, 16 Noiembrie, la ora 10.00, la gura de metrou Universitate – Teatrul National Bucuresti!
Sprijinul vostru este foarte important; prezenta voastra duminica, alaturi de Lacrima Rutiera, sustine cauza vietii si este primul pas catre schimbare. Ce putem face? Putem sa fim acolo; putem sa ne cunoastem; putem sa gasim modalitati de a aduce o contributie; putem sa inmanam un pliant; intr-o lume pragmatica, putem sa ne implicam intr-o cauza mai buna.

Schimbarea nu se face usor, dar nici un lucru mare nu se face fara straduinta.



Accidentele rutiere sunt cauza principala a deceselor violente si ranirilor grave in toata lumea, si Ziua Mondiala a Comemorarii atrage atentia asupra acestor proportii enorme: 1,3 milioane de morti in fiecare an – un 11 Septembrie 2001 in fiecare zi! In anul 2007, in Romania, accidentele rutiere au luat vietile a 2794 de oameni, cu 316 mai multi decat in 2007, in timp ce 7031 au fost grav raniti, cu 1740 mai multi decat in anul precedent.

Astfel, in fiecare an, milioane de oameni raniti si afectati din fiecare colt al lumii, sunt adaugati pe lista milioanelor care deja sufera ca urmare a accidentelor rutiere. Aceasta Zi Speciala a Comemorarii vine ca un raspuns la acest dezastru major de sanatate publica prin recunoasterea pierderilor si durerii suferite de victimele accidentelor rutiere si impactul asupra comunitatilor si tarilor acestora.

Comemorata din 1993 de organizatiile victimelor sub umbrela Federatiei Europene a Victimelor Traficului Rutier (FEVR), aceasta Zi a fost adoptata in Octombrie 2005 de catre Natiunile Unite ca Zi Mondiala a Comemorarii si a devenit o zi importanta nu doar pentru victimele afectate si ranite, ci si pentru multi altii care se dedica prevenirii accidentelor sau se confrunta cu efectele acestora.

Cornelia Galavan
Initiator Proiect LACRIMA RUTIERA