marți, 22 iunie 2010

Bancul Zilei

Citesc in Ziarul Financiar:
Finanţele se aşteaptă ca oameni cu bani sau pur şi simplu contribuabili impresionaţi de situaţia dificilă a bugetului de stat să înceapă să facă donaţii într-un cont special deschis la Trezorerie.

În plină criză de credibilitate a autorităţilor publice în privinţa rigorii în cheltuirea fondurilor bugetare, Finanţele se mulţumesc să precizeze că acest cont "are un caracter transparent", însă transparenţa nu se referă la destinaţia donaţiilor, ci mai degrabă la identitatea celor care ar fi dispuşi să doneze, informaţiile urmând a fi publicate pe site-ul ministerului, spre mândria donatorilor. Totuşi, Finanţele se arată gata să protejeze identitatea şi nivelul sumelor donate în cazul contribuabililor care ar dori să păstreze discreţia în privinţa unui eventual gest de generozitate faţă de bugetul de stat. Do­naţiile pot fi achitate şi prin intermediul angaja­to­rilor pe bază de ordine de plată întocmite distinct.
(http://www.zf.ro/romania-la-raport/finantele-anunta-taxarea-cu-16-a-dobanzilor-tichetelor-de-masa-si-tranzactiilor-cu-actiuni-de-la-1-iulie-6433567)
Textul face parte dintr-un articol in care se detaliaza masurile de austeritate (de exemplu impozitarea bonurilor de masa).
Doamne, CUM AS RADE daca nu mi-ar veni sa plang!
In cazul in care textul nu e suficient de ilustrativ, as adauga eu, cu sarcasmul caracteristic, ca pana la urma e firesc.
Daca iti faci o firma, statul ti-o ingroapa. Daca nu-ti faci o firma, si muncesti pe plantatie cotizand cum sade bine cetateanului model, faci jumate-jumate cu statul. Daca nu-ti tii banii la saltea, ci ii pui in cont la banca, nu platesti doar bancii, platesti si statului (pana la urma salteaua nu e o optiune de neluat in seama). Daca ai nevoie de ceva de la stat, statul nu te poate ajuta (a se vedea justitie, infrastructura, sanatate, educatie). Daca ai cotizat o viata si consideri ca e normal sa ai o pensie de subzistenta, te inseli din nou.


Poate ca, dupa ce ai savurat zilnic, atatia ani, modul defectuos de administrare a banilor pe care statul ti-i ia cu forta, vei simti un impuls greu explicabil sa le dai si mai multi bani. Adica, in mod clar, problema nu e faptul ca banii tai sunt risipiti aiurea, ci faptul ca banii tai nu sunt destui. Daca ar fi mai multi, cu siguranta faptul ca se risipesc n-ar fi o problema atat de mare.
Imi vin in minte reclamele alea, sa nu se mai incurajeze cersetoria, si cate lucruri s-ar putea face cu banii castigati de cersetori din treaba asta. Cred ca ar merge largita aplicabilitatea lor, am putea sa punem niste reclame din alea mari in fata Guvernului si Parlamentului.
Stiti bancul ala? .. ca de luna asta pensionarii pot traversa pe rosu, iar de luna viitoare vor fi obligati sa traverseze pe rosu?.. Pare desprins dintr-un program de guvernare a Romaniei.

Niciun comentariu: