joi, 24 iunie 2010

Sanzienele



Aud azi ca e sarbatoare: Sanzienele (Dragaica). In mintea mea, sarbatoarea asta are un parfum pagan.



Am citit sa vad de unde parfumul asta, si am aflat ca Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Numele de Sanziene vine de la Sancta Diana din calendarul roman, iar varianta slava este Dragaica. Se pare ca este o sarbatoare locala din negurile vremurilor, insa numele dac s-ar fi pierdut (am ramas cu cel roman si – ce ne’am fi facut fara el – cu cel rusesc!)



Spre deosebire de Rusalii, Sanzienele sunt niste zane/ “Iele” bune; ele sunt niste fiinte fantastice vesele si iubitoare de dreptate, ofera rod holdelor si femeilor casatorite, ajuta ca animalele si pasarile sa se inmulteasca si feresc semanaturile de grindina.


Imi place imaginea feminina a acestei sarbatori, si faptul ca ea promoveaza misterul si vraja femeii.



Si ce haz ar fi avut aceasta sarbatoare fara oarece presupuneri despre cine cu cine se va mai cupla, si cand. De aici obiceiuri de dormit cu flori de sanziene in san ca sa fii mai atragatoare sau sub perna ca sa visezi ursitul. Un adevarat Sex and The City! Cine spune ca stramosii nu stiau sa se distreze?






PS: Sanzienele erau mari iubitoare de dreptate, si strambau gura celor care jurau stramb. Cred ca obiceiul asta l’au mostenit femeile pana in ziua de azi J





Un comentariu:

Emi.L spunea...

Greu cu "Iele", dar mai greu fara "Iele"...
;)
Sanzienele astea...